кадър: БНТПловдивска св. митрополия съобщава, че вечерта на 15 януари 2021 г. на 86-годишна възраст се представи

...
кадър: БНТПловдивска св. митрополия съобщава, че вечерта на 15 януари 2021 г. на 86-годишна възраст се представи
Коментари Харесай

Почина монахинята Валентина Друмева

кадър: Българска национална телевизия

Пловдивска св. митрополия оповестява, че вечерта на 15 януари 2021 г. на 86-годишна възраст се показа в Господа монахиня Валентина Друмева, игумения на Девическия манастир " Въведение Богородично “- Калофер. 

Опелото ще се състои на 17.1 (неделя) от 14 часа в манастира. 

Почина игуменията на Калоферския женски манастир Валентина. Тя е един от най-обичаните създатели на духовна литература у нас и остава в сърцето на хиляди с беседите си за положителното, пише 

Забележителното за манастира е, че той е прочут като люлка на девическото обучение у нас през XVIII и XIX век. Обучението се провеждало в килиите, заради което учебното заведение се назовава килийно. То било фамозно в цялата ни страна. От всички краища на България идвали девойки да се образоват и след това откривали по родните си места първите девически учебни заведения. Първата българска учителка Анастасия Димитрова се е учила в този манастир и след това разкрила в родния си град Плевен първото българско учебно заведение. Но най-значимо е това, че манастирът съумява да резервира монашеския дух и да запази положителното духовно поверие. 

Духовният живот в манастира се подържа от игумения Валентина Друмева и единадесетте монахини, които обитават светата обител.

Игумения Валентина се отдава на сериозна изследователска активност в манастира. Автор е на повече от 40 книги – документалистика, стихосбирки на религиозна тема, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е ориста на 468 Божии чиновници, 92 от които са убити от режима. Всяка от тези истории е разтърсваща, само че монахинята съумява да ги опише достоверно и забавно, без да ги политизира.

Въпреки възрастта си, игумения Валентина продължава до последно да вкарва в тайнството на християнството доста младежи, измежду които са и децата на нейните първи възпитаници. Самата тя няма духовно обучение. Завършила е математика, само че след едно инцидентно минаване през манастира, с цел да види своя позната, открива призванието си.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР